Daugybė sportininkų ir lengvojo kultūrizmo entuziastų renkasi maistą neturinį riebalų arba maistą turintį mažai kolorijų. Bet ar žinote, kad visiškas riebalų pašalinimas iš savo dietos nėra protingas sprendimas? Kai kurie riebalai yra tikrai nepaprastai svarbūs augimui, atgaminimui, sveikai odai ir sveikam organizmui. Be to, dar yra riebalų, kurie iš tikrųjų padeda aktyvuoti riebalų deginimą Jūsų riebalinėse ląstelėse? Vienas iš tokių pavyzdžių yra konjuguota linoleino rūgštis (CLA). CLA užkerta kelią riebalų formavimuisi leisdama organizmui reguliuoti kalorijas daug veiksmingiau, sulaikant jų pavirtimą riebalais. CLA taip pat skatina riebiųjų rūgščių, esančių riebalų atsargose, virtimą energija. Jeigu norite daugiau sužinoti apie CLA, žvilgtelkite į skyrių apie svorio mažinimo produktus.
Jūsu organizmui reikia riebalų, kad galėtų absorbuoti vitaminus A, D, E ir K. Riebalai reikalingi, nes tiekia palyginti didelį kiekį energijos (9 kcal iš 1 g), tačiau Jūs neturite suvartoti jų per daug. Jeigu Jūs suvartosite per daug riebalų, tuomet Jūsų organizmas turės kalorijų perteklių. Neišeikvotas kalorijas, Jūsų organizmas pavers riebiosiomis rūgštimis, kurios bus patalpintos riebalų ląstelėse. Kai kurie žmonės mano, kad riebalais gali užpildyti energijos atsargas ir nevalgyti visą dieną ar dvi. Bet, kad ir kokie naudingi gali būti šie riebieji audiniai, žmonės toli gražu to nesupranta.
Riebalų rūšys:
Yra įvairių riebalų rūšių, bet svarbiausios yra dvi rūšys: neprisotinti ir prisotinti riebalai.
Neprisotinti reibalai yra "gerieji riebalai", nes jie mažina cholesterolio lygį. Šių riebalų yra;
- visų rūšių aliejuose, tokiuose kaip: arachisų aliejus, kukurūzų aliejus, alyvuogių aliejus, salotų aliejus, sojos aliejus ir saulėgrąžų aliejus;
- dietiniame ir mažai riebalų turinčiame margarine;
- panašiuose į mažai riebalų turintį margariną produktuose, kurių 100 g yra mažiau nei 10 g prisotintų riebalų;
- margarine ir margarino produktuose bei kepimo ir žuvų riebaluose, kurių 100 g yra mažiau nei 20 g prisotintų riebalų;
- aliejuje skirtame salotų padažui;
- sūrio produktuose turinčiuose neprisotintų riebalų;
- riebioje žuvyje;
- riešutuose (graikiškuose, žemės, lazdyno, braziliškuose), riešutų svieste ir kitose riešutų pastose.
Svarbiausia iš neprisotintų reibalų yra linolo rūgštis. Jūsų organizmas negali pasigaminti šios riebiosios rūgšties pats, taigi Jūs turite jos gauti iš maisto. Jūs galite naudoti neprisotintus riebalus energijos tiekimui daug lengviau nei prisotintus. Taip yra todėl, kad neprisotinti riebalai plinta Jūsų kraujo srovėje ilgiau, o prisotinti riebalai yra labiau panašūs į nuosėdas Jūsų venose ir arterijose.
Prisotinti riebalai padidina cholesterolio lygį, nes jie pradeda formuotis Jūsų kraujagyslėse. Tai padidina galimybes nukentėti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Štai kodėl Jūs neturėtumėte vartoti šių riebalų per daug. Į maistą, turintį daug prisotintų riebalų, įeina:
- sviestas, įvairūs kepimo bei kepsnių riebalai, standartiškai kietas margarinas, kai kurie daržovių margarinai;
- riebalai skirti gruzdintuvei, įskaitant ir kai kuriuos augalinės kilmės riebalus;
- riebi mėsa ir riebios mėsos produktai;
- riebus sūris, riebus pienas ir riebaus pieno produktai;
- kondensuotas pienas ir tirpi kava, plakta grietinėlė;
- pyragaičiai ir tortai bei užkandžiai, tokie kaip traškučiai;
- šokoladas.